Det är riskabelt att handla med aktier och min aktieblogg är ingen rådgivning. Förhoppningsvis kan du lära något av mina misstag och framgångar.

RSS

Resultat 240217-240316

16 Mar 2024

Dags för min andra månadsrapport. Av totalt 32 olika aktieslag har 22 ökat i värde, medan 10 har minskat. Den teoretiska värdeökningen på satsat kapital har varit 2,5%, utan Renewcells konkurs hade den varit det dubbla och i paritet med börsens goda utveckling i år.  Med tanke på att mina innehav i snitt funnits placerade på börsen runt halva den aktuella tiden är jag nöjd med att redan efter två månader vara mer än halvvägs mot målet att överträffa inlåningsräntan på 4% under året. 

Jag har sålt tre aktieslag. Viaplay med en mindre förlust för att det verkar skakigt där, kanske köper tillbaka senare. Efter att ha sett Kalla Faktas reportage om hur Sandvik och Epiroc sålt utrustning till kinesiska skurkbolag i Afrika bestämde jag mig för att sälja även dem trots att de går bra. Sammanlagt blev det en realiserad vinst på 11%.

För bättre riskspridning har jag gjort investeringar i en del svenska, men även utländska företag. Palantir är ett amerikanskt bolag inriktat på sökning med AI i stora datamängder, det amerikanska försvaret är en stor kund. Sen har jag investerat i kända varumärket Apple samt i Realty Income REIT. Det senare är ett bolag som äger fastighetsbolag främst i nordamerika och som lämnar utdelning varje månad. Med sjunkande räntor är det rimligt att fastighetsbolagen kommer att stiga i värde så småningom, även om det råder delade meningar om när den ljusningen kan visa sig. Ett nordiskt företag som jag satsat på är danska läkemedelsföretaget och börsraketeten Novo Nordisk. De har framgång med preparat som används vid diabetes och obesity. Jag har sneglat på tyska BMW ett tag. När de kom med en rapport där vinsten ökat över förväntan, samtidigt som marginalerna inte svarat mot de förväntade, sjönk kursen och jag passade på. 

Sammantaget har jag nu 32 olika aktieslag, varav 8 har haft tvåsiffrig värdeökning efter anskaffning: Tobii Dynavox (35%), SAAB (29%), JM (18%), Ellen (15%), Alfa Laval (13%), Boliden (13%), Getinge (10%), samt Skanska (10%). På minussidan har speltillverkaren Embracer haft tvåsiffrig värdeförlust med 23%. För Renewcell handlar det med största sannolikhet om 100% förlust, konkursboet håller på att säljas och H&M har redan gått in i ett annat återvinningsbolag.

 

Mål och funderingar 240229

29 Feb 2024

Det är viktigt att ha ett mål.

Mitt långsiktiga mål med aktiehandeln är tillväxt och mitt kortsiktiga mål är att överträffa inlåningsräntan. Om 2024 slutar med "värdeökning + utdelning" över 4% är det ok, men jag hoppas på mer förstås. Jag ligger redan på plus trots Renewcells konkurs (!) så det ser ljust ut. Min räddning är den breda satsningen i 22 olika bolag, spridda över sju olika branscher. En viktig underliggande faktor för framgången är haussen på börsen i Sverige. Som tur är hade jag en förhållandevis låg insats i Renewcell. Jag har mer än dubbelt så stor insats i mitt andra "riskprojekt" Artificial Solutions international. Den aktien har gått upp på sistone och är i skrivande stund mitt största enskilda innehav, även om den fluktuerar. Mindre muntert är det förstås för de anställda på Renewcell som löper stor risk att förlora jobbet. Gissningsvis fyndar väl något kinesiskt bolag patentet med utrustning och tar allt med sig.

Det är inte så att jag har gått "all in" på aktier. Jag gillar det här med 20/80 förhållanden. Hela aktieinvesteringen är att betrakta som en risk så tillsvidare tänker jag att aktierna får utgöra 20% av mitt totala kapital. Där är jag inte än så investeringarna fortsätter. Även om jag utgår från att det är en bra tid att gå in på marknaden ur ett makroekonomiskt perspektiv, så kan det vara bra att ta det lite i taget. Marknaden fluktuerar och det är svårt ett pricka in "bottnarna". Om du sprider inköpen så jämnar det ut riskerna med val av köptillfälle. Sen skulle det med facit i hand naturligtvis ha varit toppen att gå "all in" under coronaåret 2020. När det gäller enskilda aktier så påverkas de av mikrofaktorer som inte nödvändigtvis sammanfaller med börsens utveckling i stort. Värt att minnas är ändå experimentet där en apa fick delta i en aktietävling som den vann.

Jag har öppnat ett investeringssparkonto och månadssparar i Länsförsäkringar USA Index. Jag skulle påstå att det blev en rekyl i form av ett mer försiktigt agerande efter Renewcell. Det är en indexfond med låg avgift eftersom den inte förvaltas aktivt utan mer är skapad för att följa USA-börsen. Fonden är även ett sätt att ta del av avkastningen från de "the magnificent six" utan större insats. På det stora hela har jag inte tänkt göra några omfattande investeringar i fonder. Trots allt så försvinner ju en del av vinsten till fondförvaltaren plus att du som ägare inte har någon makt. Fonder kan vara bra för den som inte vill vara så aktiv själv, men samtidigt är även fonder förknippade med risk. Om hela marknaden kapsejsar hjälper det ju inte att ha en fond. Den ryska marknaden är ett exempel på det som kan hända. Trots allt är fonden ändå ett bra sätt att ta del av en marknad som du inte känner till så bra.

Vidare så har jag köpt aktier i Palantir. Det är ett bolag i USA som är verksamma inom AI och mjukvara. Deras produkter kan användas för att effektivisera sökningar i stora datamängder. De har bland annat det amerikanska försvaret som kund. Jag tror väldigt mycket på det här företaget. Effektiviserat sökande i stora datamängder kommer att ha stor betydelse i en rad olika sammanhang. Jag fyndade inte då aktien nyligen rusat, men kursen har planat ut och jag är nyfiken på hur företaget ska utvecklas i framtiden.

Inköp av aktier från USA innebär även exponering för valutarisk. Det kan kännas riskabelt att handla på en marknad du inte känner till så bra och där det är svårare att ta del av information, men i realiteten är det en viktig riskspridning. Jag har för avsikt att investera mer i europeiska aktier också, de anses undervärderade jämfört med de amerikanska

Re:NewCell i konkurs 240226

26 Feb 2024

Efter att ha skjutit upp en rapport kom det idag information om att Renewcell, en av mina 20% riskabla investeringar, ansökt om konkurs. Ganska otroligt att jag lyckats pricka in ett företag som går i konkurs strax efter att jag gått in på aktiemarknaden.

I bolagets årsredovisningar syns en positiv utveckling. Ett annat faktum är att Renewcell hittills har gått med förlust, även om det fanns en prognos för första vinsten under 2025. Summa summarum innebär detta att jag idag ligger på nollresultat totalt. Det är möjligt tack vare min breda satsning där många andra aktier utvecklats positivt.

Det viktiga nu är att lära av detta, även om det är sura lärpengar. Renewcells affärsidé är fortfarande suverän, återvinning av tygfiber. Kläder tillverkas i avlägsna länder och vi har dessutom inte så mycket egen återvinning av tygfiber. Resultatet av det är omfattande transporter till och från fabriken i Sundsvall. Textilavfall ska samlas in separat senast 2025 enligt EU:s nya avfallsdirektiv. Detta kunde ha varit positivt för Renewcell och gett tillgång till närliggande material att återvinna. Timingen blev dålig för det här bolaget och kanske finns det även andra brister. Ingen av de större ägarna som till exempel Hennes & Mauritz är villiga att skjuta till kapital och rädda företaget.

Min förlust på Renewcells aktie kunde ha undvikits om jag hade haft en stop loss <40%. Samtidigt ligger det ju i en riskakties natur att den kan fluktuera. En annan lösning är förstås att inte ha några riskaktier. Min andra riskaktie Artificial Solutions är nu på plus. Även om det resultatet ännu inte uppväger förlusten på Renewcell så är det kanske trots allt positivt om den ena av två riskabla satsningar går hem. Jag leker med tanken på att sälja Artificial Solutions med en liten vinst, men bestämmer mig för att hålla fast vid den ursprungliga strategin. Bland det viktigaste när du handlar med aktier kan vara att hålla fast vid en strategi, oavsett vilken den är. Att fladdra fram och tillbaka i blåsten är sannolikt ingen väg till framgång. Tanken på en stop loss vid någon nivå är en princip som jag ska överväga. För att avgöra stop loss nivån kanske det skulle vara bra med teknisk analys, det vill säga titta på hur mycket aktien har fluktuerat tidigare. Jag ska lära mig mer om det, men i det här fallet har aktien gått upp kraftigt och sen gått ner lika kraftigt så det finns inte så mycket mer än det att se. Artificial Solutions historiska kurva ser liknande ut. Om jag ska se det som en varning borde jag sälja dem med en liten vinst nu, men det tänker jag inte göra! Den som handlar med aktier måste tåla kortsiktig motgång.

Ett ljus i mörkret är att jag hade aktierna i en depå. Jag var tveksam om jag skulle välja att bygga på depån eller starta ett investeringssparkonto. Skillnaden är att på investeringssparkontot schablonbeskattas hela kapitalbeloppet varje år, samtidigt som vinsterna är skattefria. Endast vinsterna från en depå beskattas som inkomst av kapital, MEN det är även möjligt att göra förlustavdrag med 70% av förluster mot inkomst av kapital. Genom att jag hade Renewcell i en depå kan jag alltså göra avdrag för förlusten och få tillbaka en del av pengarna via skatten.

Jag har inte köpt några nya aktier sen sist. Däremot har jag startat ett månatligt sparande i LF USA index. Det är en fond som ska avspegla USA-börsens utveckling och har en låg avgift.

Resultat 240117-240216

16 Feb 2024

Efter att ha ärvt en depå på Handelsbanken med enbart Swedbankaktier började jag handla fler aktier den 17 januari.

I siffror kan jag konstatera att investeringen i 22 olika aktier resulterat i en blygsam förräntning på 0,26%. Av dessa 22 aktier har åtta stycken sjunkit i värde efter köpet, medan 14 aktier följaktligen har ökat i värde. Jag har nästan köpt en ny aktie per dag, vilket innebär att jag ägt många av dem betydligt kortare tid än en månad. De aktier jag köpt kommer dessutom gemensamt att bidra med utdelningar motsvarande 1,5% på det totalt investerade beloppet. De bolag som bidrar med utdelning per aktie är: Swedbank (15.50), Alfa Laval (7.50), Hennes & Mauritz (6.50), Sandvik (5.50), Getinge (4.40) samt JM (3.00).

Om vi fortsätter med det positiva så har fem aktier bidragit med tvåsiffrig procentuell värdeökning av aktien: Tobii Dynavox (19%), SAAB B (17%), SSAB A (14%), Claes Ohlson B (13%) samt SSAB B (13%). Jag fick tipset om Tobii Dynavox (läkemedelsbranschen)av en god vän, tack Kennet! Det är krig i världen så att SAAB går bra är ju inte förvånande. För några år sen hade jag nog haft moraliska betänkligheter runt att investera i vapenindustrin. Idag är jag mer än glad över att Sverige har en sådan resurs. SAAB's börsvärde har stigit galet mycket sen Ryssland invaderade Ukraina. Det är tänkbart att om till exempel Putin försvann från makten i Ryssland så skulle aktien reagera negativt på denna goda nyhet. SSAB var några av mina första aktier, dels för att stål är en suverän produkt och dels för att min begåvade släkting PhD Leo arbetar där.

Det jag gjort bra är framförallt att jag spritt ägandet mellan olika företag och olika branscher. Sen är jag stolt över att jag istället för att få panik och sälja när en aktie gått dåligt tvärtom köpt mer av den, det är ju REA! Jag har även en ambition att sprida ägandet globalt. Ännu så länge är den enda icke-svenska investeringen amerikanska Pfizer. Deras aktie har sjunkit sen pandemin och experter menar att de är undervärderade. De är världens största läkemedelsföretag, som för övrigt en gång köpte upp svenska Pharmacia. Pfizer lyckades bra med sitt covidvaccin och dessutom är de på gång inom läkemedel mot fetma.

Ett misstag jag gjort är när jag lyckades köpa dagens vinnare på Stockholmsbörsen med förlust. Jag hade funderat på Fortnox (mjukvara inom redovisning och AI). När jag försökte hänga med i rusningen efter positiva signaler lyckades jag köpa till dagens högsta kurs. Mer på den negativa sidan är att två aktiers börskurs sjunkit tvåsiffrigt: Renewcell(-40%) och Artificial Solutions International (-12%). De är mina högriskaktier och står för ca 15% av det totala innehavet.

Renewcell är ett företag som återvinner tygfibrer med hjälp av en metod som forskats fram på KTH. Det är en suverän affärsidé enligt min mening, men företaget har haft trögt med försäljningen. Det kan bero på att konsumtionen minskar i lågkonjunktur, men det är även möjligt att företaget inte varit tillräckligt skickliga. Enligt Handelsbanken har aktien en tillväxtpotential med 2000% (japp, rätt antal nollor). Renewcell har skjutit upp en rapportering och konkurs är ett hot, aktien har sjunkit drastiskt. Min förhoppning är att största ägaren Hennes & Mauritz eller någon annan går in och stöttar. Jag har själv köpt produkter av återvunnet material från H&M som jag gillar.

Artificial Solutions har utvecklat en färdig produkt inom AI (röststyrning). De har tilldelats ett pris för den från självaste Microsoft. Artificial Solutions är ännu inte lönsamma och aktien har sjunkit kraftigt, men är på väg uppåt igen. En nyemission som genomfördes nyligen blev kraftigt övertecknad, det vill säga fler än de som redan äger aktier i bolaget ville delta. Artificial Solutions har Åsa Hedin i styrelsen som tidigare suttit i styrelsen för Tobii Dynavox. Hon verkar vara lyckosam (kompetent) så kanske är det en god idé att satsa på företag där hon har ett finger med i spelet ...

Strategi

15 Feb 2024

Dags att köpa aktier!

Främsta skälet är att jag tror att det är rätt tid att gå in på börsen. Teorin bakom den tanken är att aktier utvecklas inverterat med räntan och att börskurserna är som lägst i lågkonjunktur. Jag går in med en klumpsumma först och kommer sen att öka innehavet successivt. Målet är LÅNGSIKTIG vinst och att öka depåns värde, avkastningen kommer att återinvesteras. Jag tänker ha is i magen, inga panikförsäljningar om det går nedåt. Samtidigt gäller det att hålla ögonen på hur bolagen utvecklas och vara snabb med att sälja om det verkligen är frågan om en definitiv kris. Min utgångspunkt är en värdering av bolagets framtidsutsikter. Jag tänker lära mig mer om tekniska analyser, men tror inte att de kommer att ha någon större betydelse för mina beslut då de endast är baserade på börskursens historik.

Jag måste räkna med fluktuationer när jag går in i en osäker tid. Om aktien dubblat värdet kan det möjligtvis vara dags att utvärdera innehavet och överväga försäljning, eller under högkonjunktur. Jag har en 80/20 tanke runt risknivån, alltså 20% aktier med hög risk men även god potential.

En stabil grund läggs med företag som funnits länge på marknaden. En viktig utgångspunkt är min personliga uppfattning om företagets affärsidé, kännedom om svenska företag ända sen 80-talet samt råd från varierande källor, lite efter principen att hitta två oberoende källor som pekar åt samma håll. Min tanke är att läsa på om företagen samt att sprida innehavet mellan olika företag, branscher och länder. Jag vill framför allt satsa på lågt värderade företag med goda framtidsutsikter.

ekonomibloggar.nu