Resultat 240117-240216

Efter att ha ärvt en depå på Handelsbanken med enbart Swedbankaktier började jag handla fler aktier den 17 januari.

I siffror kan jag konstatera att investeringen i 22 olika aktier resulterat i en blygsam förräntning på 0,26%. Av dessa 22 aktier har åtta stycken sjunkit i värde efter köpet, medan 14 aktier följaktligen har ökat i värde. Jag har nästan köpt en ny aktie per dag, vilket innebär att jag ägt många av dem betydligt kortare tid än en månad. De aktier jag köpt kommer dessutom gemensamt att bidra med utdelningar motsvarande 1,5% på det totalt investerade beloppet. De bolag som bidrar med utdelning per aktie är: Swedbank (15.50), Alfa Laval (7.50), Hennes & Mauritz (6.50), Sandvik (5.50), Getinge (4.40) samt JM (3.00).

Om vi fortsätter med det positiva så har fem aktier bidragit med tvåsiffrig procentuell värdeökning av aktien: Tobii Dynavox (19%), SAAB B (17%), SSAB A (14%), Claes Ohlson B (13%) samt SSAB B (13%). Jag fick tipset om Tobii Dynavox (läkemedelsbranschen)av en god vän, tack Kennet! Det är krig i världen så att SAAB går bra är ju inte förvånande. För några år sen hade jag nog haft moraliska betänkligheter runt att investera i vapenindustrin. Idag är jag mer än glad över att Sverige har en sådan resurs. SAAB's börsvärde har stigit galet mycket sen Ryssland invaderade Ukraina. Det är tänkbart att om till exempel Putin försvann från makten i Ryssland så skulle aktien reagera negativt på denna goda nyhet. SSAB var några av mina första aktier, dels för att stål är en suverän produkt och dels för att min begåvade släkting PhD Leo arbetar där.

Det jag gjort bra är framförallt att jag spritt ägandet mellan olika företag och olika branscher. Sen är jag stolt över att jag istället för att få panik och sälja när en aktie gått dåligt tvärtom köpt mer av den, det är ju REA! Jag har även en ambition att sprida ägandet globalt. Ännu så länge är den enda icke-svenska investeringen amerikanska Pfizer. Deras aktie har sjunkit sen pandemin och experter menar att de är undervärderade. De är världens största läkemedelsföretag, som för övrigt en gång köpte upp svenska Pharmacia. Pfizer lyckades bra med sitt covidvaccin och dessutom är de på gång inom läkemedel mot fetma.

Ett misstag jag gjort är när jag lyckades köpa dagens vinnare på Stockholmsbörsen med förlust. Jag hade funderat på Fortnox (mjukvara inom redovisning och AI). När jag försökte hänga med i rusningen efter positiva signaler lyckades jag köpa till dagens högsta kurs. Mer på den negativa sidan är att två aktiers börskurs sjunkit tvåsiffrigt: Renewcell(-40%) och Artificial Solutions International (-12%). De är mina högriskaktier och står för ca 15% av det totala innehavet.

Renewcell är ett företag som återvinner tygfibrer med hjälp av en metod som forskats fram på KTH. Det är en suverän affärsidé enligt min mening, men företaget har haft trögt med försäljningen. Det kan bero på att konsumtionen minskar i lågkonjunktur, men det är även möjligt att företaget inte varit tillräckligt skickliga. Enligt Handelsbanken har aktien en tillväxtpotential med 2000% (japp, rätt antal nollor). Renewcell har skjutit upp en rapportering och konkurs är ett hot, aktien har sjunkit drastiskt. Min förhoppning är att största ägaren Hennes & Mauritz eller någon annan går in och stöttar. Jag har själv köpt produkter av återvunnet material från H&M som jag gillar.

Artificial Solutions har utvecklat en färdig produkt inom AI (röststyrning). De har tilldelats ett pris för den från självaste Microsoft. Artificial Solutions är ännu inte lönsamma och aktien har sjunkit kraftigt, men är på väg uppåt igen. En nyemission som genomfördes nyligen blev kraftigt övertecknad, det vill säga fler än de som redan äger aktier i bolaget ville delta. Artificial Solutions har Åsa Hedin i styrelsen som tidigare suttit i styrelsen för Tobii Dynavox. Hon verkar vara lyckosam (kompetent) så kanske är det en god idé att satsa på företag där hon har ett finger med i spelet ...

16 Feb 2024