Mål och funderingar 240229

Det är viktigt att ha ett mål.

Mitt långsiktiga mål med aktiehandeln är tillväxt och mitt kortsiktiga mål är att överträffa inlåningsräntan. Om 2024 slutar med "värdeökning + utdelning" över 4% är det ok, men jag hoppas på mer förstås. Jag ligger redan på plus trots Renewcells konkurs (!) så det ser ljust ut. Min räddning är den breda satsningen i 22 olika bolag, spridda över sju olika branscher. En viktig underliggande faktor för framgången är haussen på börsen i Sverige. Som tur är hade jag en förhållandevis låg insats i Renewcell. Jag har mer än dubbelt så stor insats i mitt andra "riskprojekt" Artificial Solutions international. Den aktien har gått upp på sistone och är i skrivande stund mitt största enskilda innehav, även om den fluktuerar. Mindre muntert är det förstås för de anställda på Renewcell som löper stor risk att förlora jobbet. Gissningsvis fyndar väl något kinesiskt bolag patentet med utrustning och tar allt med sig.

Det är inte så att jag har gått "all in" på aktier. Jag gillar det här med 20/80 förhållanden. Hela aktieinvesteringen är att betrakta som en risk så tillsvidare tänker jag att aktierna får utgöra 20% av mitt totala kapital. Där är jag inte än så investeringarna fortsätter. Även om jag utgår från att det är en bra tid att gå in på marknaden ur ett makroekonomiskt perspektiv, så kan det vara bra att ta det lite i taget. Marknaden fluktuerar och det är svårt ett pricka in "bottnarna". Om du sprider inköpen så jämnar det ut riskerna med val av köptillfälle. Sen skulle det med facit i hand naturligtvis ha varit toppen att gå "all in" under coronaåret 2020. När det gäller enskilda aktier så påverkas de av mikrofaktorer som inte nödvändigtvis sammanfaller med börsens utveckling i stort. Värt att minnas är ändå experimentet där en apa fick delta i en aktietävling som den vann.

Jag har öppnat ett investeringssparkonto och månadssparar i Länsförsäkringar USA Index. Jag skulle påstå att det blev en rekyl i form av ett mer försiktigt agerande efter Renewcell. Det är en indexfond med låg avgift eftersom den inte förvaltas aktivt utan mer är skapad för att följa USA-börsen. Fonden är även ett sätt att ta del av avkastningen från de "the magnificent six" utan större insats. På det stora hela har jag inte tänkt göra några omfattande investeringar i fonder. Trots allt så försvinner ju en del av vinsten till fondförvaltaren plus att du som ägare inte har någon makt. Fonder kan vara bra för den som inte vill vara så aktiv själv, men samtidigt är även fonder förknippade med risk. Om hela marknaden kapsejsar hjälper det ju inte att ha en fond. Den ryska marknaden är ett exempel på det som kan hända. Trots allt är fonden ändå ett bra sätt att ta del av en marknad som du inte känner till så bra.

Vidare så har jag köpt aktier i Palantir. Det är ett bolag i USA som är verksamma inom AI och mjukvara. Deras produkter kan användas för att effektivisera sökningar i stora datamängder. De har bland annat det amerikanska försvaret som kund. Jag tror väldigt mycket på det här företaget. Effektiviserat sökande i stora datamängder kommer att ha stor betydelse i en rad olika sammanhang. Jag fyndade inte då aktien nyligen rusat, men kursen har planat ut och jag är nyfiken på hur företaget ska utvecklas i framtiden.

Inköp av aktier från USA innebär även exponering för valutarisk. Det kan kännas riskabelt att handla på en marknad du inte känner till så bra och där det är svårare att ta del av information, men i realiteten är det en viktig riskspridning. Jag har för avsikt att investera mer i europeiska aktier också, de anses undervärderade jämfört med de amerikanska

29 Feb 2024