Re:NewCell i konkurs 240226

Efter att ha skjutit upp en rapport kom det idag information om att Renewcell, en av mina 20% riskabla investeringar, ansökt om konkurs. Ganska otroligt att jag lyckats pricka in ett företag som går i konkurs strax efter att jag gått in på aktiemarknaden.

I bolagets årsredovisningar syns en positiv utveckling. Ett annat faktum är att Renewcell hittills har gått med förlust, även om det fanns en prognos för första vinsten under 2025. Summa summarum innebär detta att jag idag ligger på nollresultat totalt. Det är möjligt tack vare min breda satsning där många andra aktier utvecklats positivt.

Det viktiga nu är att lära av detta, även om det är sura lärpengar. Renewcells affärsidé är fortfarande suverän, återvinning av tygfiber. Kläder tillverkas i avlägsna länder och vi har dessutom inte så mycket egen återvinning av tygfiber. Resultatet av det är omfattande transporter till och från fabriken i Sundsvall. Textilavfall ska samlas in separat senast 2025 enligt EU:s nya avfallsdirektiv. Detta kunde ha varit positivt för Renewcell och gett tillgång till närliggande material att återvinna. Timingen blev dålig för det här bolaget och kanske finns det även andra brister. Ingen av de större ägarna som till exempel Hennes & Mauritz är villiga att skjuta till kapital och rädda företaget.

Min förlust på Renewcells aktie kunde ha undvikits om jag hade haft en stop loss <40%. Samtidigt ligger det ju i en riskakties natur att den kan fluktuera. En annan lösning är förstås att inte ha några riskaktier. Min andra riskaktie Artificial Solutions är nu på plus. Även om det resultatet ännu inte uppväger förlusten på Renewcell så är det kanske trots allt positivt om den ena av två riskabla satsningar går hem. Jag leker med tanken på att sälja Artificial Solutions med en liten vinst, men bestämmer mig för att hålla fast vid den ursprungliga strategin. Bland det viktigaste när du handlar med aktier kan vara att hålla fast vid en strategi, oavsett vilken den är. Att fladdra fram och tillbaka i blåsten är sannolikt ingen väg till framgång. Tanken på en stop loss vid någon nivå är en princip som jag ska överväga. För att avgöra stop loss nivån kanske det skulle vara bra med teknisk analys, det vill säga titta på hur mycket aktien har fluktuerat tidigare. Jag ska lära mig mer om det, men i det här fallet har aktien gått upp kraftigt och sen gått ner lika kraftigt så det finns inte så mycket mer än det att se. Artificial Solutions historiska kurva ser liknande ut. Om jag ska se det som en varning borde jag sälja dem med en liten vinst nu, men det tänker jag inte göra! Den som handlar med aktier måste tåla kortsiktig motgång.

Ett ljus i mörkret är att jag hade aktierna i en depå. Jag var tveksam om jag skulle välja att bygga på depån eller starta ett investeringssparkonto. Skillnaden är att på investeringssparkontot schablonbeskattas hela kapitalbeloppet varje år, samtidigt som vinsterna är skattefria. Endast vinsterna från en depå beskattas som inkomst av kapital, MEN det är även möjligt att göra förlustavdrag med 70% av förluster mot inkomst av kapital. Genom att jag hade Renewcell i en depå kan jag alltså göra avdrag för förlusten och få tillbaka en del av pengarna via skatten.

Jag har inte köpt några nya aktier sen sist. Däremot har jag startat ett månatligt sparande i LF USA index. Det är en fond som ska avspegla USA-börsens utveckling och har en låg avgift.

26 Feb 2024