Resultat 240217-240316

Dags för min andra månadsrapport. Av totalt 32 olika aktieslag har 22 ökat i värde, medan 10 har minskat. Den teoretiska värdeökningen på satsat kapital har varit 2,5%, utan Renewcells konkurs hade den varit det dubbla och i paritet med börsens goda utveckling i år.  Med tanke på att mina innehav i snitt funnits placerade på börsen runt halva den aktuella tiden är jag nöjd med att redan efter två månader vara mer än halvvägs mot målet att överträffa inlåningsräntan på 4% under året. 

Jag har sålt tre aktieslag. Viaplay med en mindre förlust för att det verkar skakigt där, kanske köper tillbaka senare. Efter att ha sett Kalla Faktas reportage om hur Sandvik och Epiroc sålt utrustning till kinesiska skurkbolag i Afrika bestämde jag mig för att sälja även dem trots att de går bra. Sammanlagt blev det en realiserad vinst på 11%.

För bättre riskspridning har jag gjort investeringar i en del svenska, men även utländska företag. Palantir är ett amerikanskt bolag inriktat på sökning med AI i stora datamängder, det amerikanska försvaret är en stor kund. Sen har jag investerat i kända varumärket Apple samt i Realty Income REIT. Det senare är ett bolag som äger fastighetsbolag främst i nordamerika och som lämnar utdelning varje månad. Med sjunkande räntor är det rimligt att fastighetsbolagen kommer att stiga i värde så småningom, även om det råder delade meningar om när den ljusningen kan visa sig. Ett nordiskt företag som jag satsat på är danska läkemedelsföretaget och börsraketeten Novo Nordisk. De har framgång med preparat som används vid diabetes och obesity. Jag har sneglat på tyska BMW ett tag. När de kom med en rapport där vinsten ökat över förväntan, samtidigt som marginalerna inte svarat mot de förväntade, sjönk kursen och jag passade på. 

Sammantaget har jag nu 32 olika aktieslag, varav 8 har haft tvåsiffrig värdeökning efter anskaffning: Tobii Dynavox (35%), SAAB (29%), JM (18%), Ellen (15%), Alfa Laval (13%), Boliden (13%), Getinge (10%), samt Skanska (10%). På minussidan har speltillverkaren Embracer haft tvåsiffrig värdeförlust med 23%. För Renewcell handlar det med största sannolikhet om 100% förlust, konkursboet håller på att säljas och H&M har redan gått in i ett annat återvinningsbolag.

 

16 Mar 2024